Rzepik – właściwości:
Rzepik (agrimonia eupatoria) znany był już w czasach starożytnych, uważany był dawniej za panaceum na większość dolegliwości, przypisywano mu nawet magiczną moc.
Ziele rzepiku zawiera garbniki, gorycze, flawonoidy, olejki eteryczne, witaminę B, K, PP, fitosterole, sole mineralne, kwasy organiczne a także dużą ilość krzemionki. Ziele rzepiku wykazuje działanie ściągające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, odkażające, moczopędne i tonizujące.
Zastosowanie rzepiku:
- poprawia pracę układu pokarmowego
- dla osób u których często zatrzymuje się woda lub zmagają się z tzw. cellulitem wodnym
- wzmacnia/ uszczelnia błonę śluzową żołądka, jelit
- reguluje metabolizm wątroby (zwiększa wydzielanie żółci dzięki czemu pobudzają ją do zmożonej pracy)
- działa przeciwbiegunkowo
- pomaga likwidować nieżyt żołądka, jelit
- pobudza wydzielanie soków trawiennych
- pomocny przy stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, owrzodzeniu jelita grubego
- polecany przy torbielach nerek, wątroby (szczególnie w połączeniu z piciem wywaru ze skrzypu)
- dłuższe picie rzepiku pomaga usunąć problemy z rozszerzeniem serca, żołądka, jelit
- wykazuje silne działanie pomocnicze przy stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, pryszczykowym zapaleniu jamy ustnej