MNISZEK  LEKARSKI (Taraxacum officinale)

Mniszek popularnie nazywany jest mleczem rośnie na trawnikach, łąkach, pastwiskach. W kwietniu i maju rozkwita pięknym żółtym kolorem. Przez działkowców i rolników traktowany jako uciążliwy chwast a przez ludzi chorych  jako bardzo cenna roślina. Cała roślina ma właściwości prozdrowotne tj.: korzeń, ziele, kwiat. Liście mniszka zbiera się przed kwitnieniem, korzenie wiosną lub jesienią, a łodygi w czasie kwitnienia. Na wiosnę, kiedy mniszek ma już młode listki, warto dodać do do sałatek warzywnych w celu wzmocnienia organizmu. Poza tym można dodawać kilka listków do zupy – zdecydowanie poprawia jej smak i ułatwia trawienie.

Roślina ta jest szczególnie wskazana przy schorzeniach dróg żółciowych i wątroby, a także pomaga cukrzykom zmniejszyć poziom cukru we krwi. Ma właściwości uspakajające. Jedzenie 5-7 łodyg kwiatostanowych (same łodygi bez kwiatów) pomaga zlikwidować zapalenie wątroby, a przeżuwanie 7-10 łodyg dziennie przez okres kwitnienia (wskazane dla cukrzyków).

 

Mniszek Lekarski, zdjęcie kwiatów

Mniszek Lekarski działanie:

Mniszek przez swoje pozytywne oddziaływanie na wątrobę ma pozytywny wpływ na usuwanie takich dolegliwości jak  świąd skóry, wysypka,  wypryski, liszaje, pobudza wydzielanie soków trawiennych, a także oczyszcza żołądek ze wszelkich zbędnych ,zalegających substancji. Dzięki działaniu oczyszczającemu mniszek pomaga  również w przypadku  dny moczanowej reumatyzmie.  

  • roślina ta jest szczególnie wskazana przy schorzeniach dróg żółciowych i wątroby a także pomaga cukrzykom zmniejszyć poziom cukru we krwi.

  • przez poprawę pracy wątroby działa uspokajająco (szczególnie w przypadku osób „nadmiernie wybuchowych” którzy maja problem z powstrzymaniem emocji).
  • pomocny przy zbyt niskim poziomie białych krwinek.
  • przez swoje pozytywne oddziaływanie na wątrobę ma wpływ na usuwanie takich dolegliwości jak  świąd skóry, wypryski, liszaje.

  • dzięki działaniu oczyszczającemu mniszek pomaga  również w przypadku dny moczanowej, reumatyzmie.

  • wspomaga rozpuszczanie kamieni w pęcherzyku żółciowym, nerkach.

  • mniszek polecany jest w celu oczyszczenia krwi, wzmocnienia organizmu.

  • picie mniszka poprawia pracę układu trawiennego i poprawia przyswajanie magnezu.
     

  Autor książki „Leki z Bożej apteki” opisuje przypadek wyleczenia anemii złośliwej przy pomocy soku z mniszka. To potwierdza ogromny, pozytywny wpływ tego popularnego zioła  na organizm człowieka.
      Pani Maria Treben w swojej książce „Apteka Pana Boga” podaje przepis na świetny „miodek” z kwiatów mniszka. Cztery garście kwiatów, rozsypać na białym papierze w celu wyeliminowania robaczków, następnie włożyć do garnka zalać 1 litrem zimnej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia, odstawić na noc. Rano wylewamy wszystko na sito, odciskamy. Do soku dodajemy 1 kg cukru, 1 umytą, pokrojoną cytrynę i w odkrytym garnku bardzo wolno gotujemy (prawie nie widać wrzenia) aż syrop stanie się odpowiednio gęsty.

Dawkowanie mniszka:

2x łyżka soku dziennie, można rozpuścić w wodzie. Można też 1 czubatą łyżeczkę rozdrobnionego korzenia zalać 1 szklanką wody i pogotować około 5 min. Pić pół szklanki przed jedzeniem, pól szklanki po jedzeniu.
Napar – 1 łyżka suszonych, rozdrobnionych liści na 1 szklankę wrzącej wody. Przykryć spodeczkiem na 10 minut. Pić 2 x 1 szklanka dziennie.