Owoce orzecha włoskiego znane są i dzieciom i dorosłym. Stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów  takich jak wapń, potas, żelazo, magnez oraz dostarczają białko i błonnik pokarmowy. W swoim składzie zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty, które wpływają na prawidłową pracę serca zmniejszając ryzyko wystąpienia jego chorób. Obecność błonnika pokarmowego usprawnia prace jelit, ułatwia trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

Nalewka na zielonych owocach orzecha włoskiego ma działanie bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze, odtruwające, poprawia ogólny stan zdrowia. W owocach zielonego orzecha znajdziemy m.in jod.

Owoce Orzecha włoskiego poprawiają prace mózgu

Owoce orzecha dostarczają do naszego organizmu wielu wartościowych substancji poprawiających pracę mózgu, zwiększających koncentrację. Jak podają badania dieta w której skład wchodzą orzechy korzystnie wpływają na chorych na Alzheimera. Schorzenie to degraduje komórki w mózgu, w efekcie zaburzając pamięć chorego. Orzech włoski przyczynia się do opóźnienia postępowania tej choroby. Stosuje się go także w celach profilaktycznych.

Zawarte w owocu kwasy tłuszczowe obniżają cholesterol i obniżają ryzyko chorób układu krążenia.

 Zastosowanie orzecha włoskiego – wewnętrzne:

– przy bakteryjnej biegunce,

– owrzodzeniach, zatruciach,

– nieżytach przewodu pokarmowego , krwawieniach z przewodu pokarmowego,

– przy niedoczynności tarczycy, profilaktycznie przy cukrzycy,

– działa na paciorkowce, gronkowce,

Zastosowanie zewnętrzne:

– przeciw trądzikowi, żylakom, zapaleniom ropnym,

– przy nadmiernej potliwości stóp

Przeciwwskazania:

Osoby które przyjmują jod powinny skonsultować się z lekarzem co do stosowania orzecha (który także zawiera jod)