Owoce orzecha włoskiego znane są i dzieciom i dorosłym. Stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów takich jak wapń, potas, żelazo, magnez oraz dostarczają białko i błonnik pokarmowy. W swoim składzie zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty, które wpływają na prawidłową pracę serca zmniejszając ryzyko wystąpienia jego chorób. Obecność błonnika pokarmowego usprawnia prace jelit, ułatwia trawienie i przyswajanie składników odżywczych.
Nalewka na zielonych owocach orzecha włoskiego ma działanie bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze, odtruwające, poprawia ogólny stan zdrowia. W owocach zielonego orzecha znajdziemy m.in jod.
Owoce Orzecha włoskiego poprawiają prace mózgu
Owoce orzecha dostarczają do naszego organizmu wielu wartościowych substancji poprawiających pracę mózgu, zwiększających koncentrację. Jak podają badania dieta w której skład wchodzą orzechy korzystnie wpływają na chorych na Alzheimera. Schorzenie to degraduje komórki w mózgu, w efekcie zaburzając pamięć chorego. Orzech włoski przyczynia się do opóźnienia postępowania tej choroby. Stosuje się go także w celach profilaktycznych.
Zawarte w owocu kwasy tłuszczowe obniżają cholesterol i obniżają ryzyko chorób układu krążenia.
Zastosowanie orzecha włoskiego – wewnętrzne:
– przy bakteryjnej biegunce,
– owrzodzeniach, zatruciach,
– nieżytach przewodu pokarmowego , krwawieniach z przewodu pokarmowego,
– przy niedoczynności tarczycy, profilaktycznie przy cukrzycy,
– działa na paciorkowce, gronkowce,
Zastosowanie zewnętrzne:
– przeciw trądzikowi, żylakom, zapaleniom ropnym,
– przy nadmiernej potliwości stóp
Przeciwwskazania:
Osoby które przyjmują jod powinny skonsultować się z lekarzem co do stosowania orzecha (który także zawiera jod)