Jeżówka (echinacea) jest rośliną pochodzącą z obszarów Ameryki Północnej, gdzie była znana Indianom od wieków. Jest to roślina uprawna, wyrasta do wysokości 70-150 cm, wzniesiona, ulistniona skrętolegle, wielkość liści 20-30 cm, całobrzegie lub grubopiłkowane, po obu stronach szorstkie. Koszyczki kwiatowe duże, średnicy 5-8 cm , purpurowe.
Wiedzę na temat leczniczych właściwości jeżówki przejęli osadnicy z Europy, którzy ze względu na brak innych leków skazani byli często na stosowanie indiańskich sposobów leczenia. To oni właśnie przywieźli jeżówkę na początku XX wieku do Europy.
Są trzy gatunki jeżówki: purpurowa, wąskolistna i biała. Najpowszechniej wykorzystywana jest jeżówka purpurowa. Obecnie uważa się ją za najbardziej efektywny środek odtruwający układ krążenia, limfatyczny i oddechowy. W lecznictwie stosowane są: ziele i korzeń jeżówki purpurowej. Ziele zbiera się w czasie kwitnienia (lipiec – sierpień), a korzeń najwcześniej w drugim roku uprawy. Korzeń posiada zdecydowanie mocniejsze działanie niż ziele.
pobudza układ immunologiczny, przyspieszając leczenie.
działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antywirusowo
wewnętrznie w chorobach skóry, infekcjach grzybiczych, czyrakach, pryszczach, wolno gojących się ranach, infekcjach górnych dróg oddechowych, a także pomocna w leczeniu infekcji w obrębie wszystkich układów w organizmie.
Zewnętrznie w trądziku, opryszczce, łuszczycy i zainfekowanych urazach.
bardzo pomocna w przypadku pierwszych symptomów "grypy żołądkowej"
Pijąc wywar z korzenia jeżówki podczas przeziębienia odczuwa się pieczenie w jamie ustnej ("pieprzne"). Gdy przeziębienie mija - pijąc ten sam wywar nie odczuwa się, bądź prawie nie odczuwa tego "pieprznego" smaku.
Jedną płaską łyżeczkę suszonego korzenia na jedną szklankę wody (200ml) gotować około 5 minut. Po przecedzeniu będzie to mniej więcej filiżanka wywaru. Przy przeziębieniu pić 3 x po jednej bardzo ciepłej filiżance.
Najlepsze efekty uzyskuje się rozpoczynając picie gdy tylko przeziębienie się zaczyna. Bardzo często wystarczą już 3 filiżanki aby przeziębienie ustąpiło lub bardzo cofnęło. W pozostałych przypadkach pić od 1 do 3 filiżanek dziennie. Czas ciągłego stosowania nie powinien przekraczać 2 tygodni- potem musi nastąpić przerwa 3 tygodniowa. Jednak jeżeli przeziębienia często powtarzają proponujemy zrobić badanie na poziom potasu, sodu i żelaza. Ich poziom w pobliżu minimum normy jest wystarczą przyczyną by bardzo często "łapać" przeziębienia.
Przeciwwskazania:
Nie stosować jeżówki u ludzi z przeszczepami ze względu na bardzo silne wzmacnianie układu odpornościowego (ryzyko odrzucenia przeszczepu) oraz przy cukrzycy, gruźlicy, białaczce, stwardnieniu rozsianym, AIDS a także w czasie ciąży.
W ofercie posiadamy suszony korzeń Jeżówki (echinacea purpurea) Jest to najskuteczniejsza część rośliny w walce z przeziębieniem:
Korzeń Jeżówki (echinacea purpurea) Dermesa 50g