JEŻÓWKA PURPUROWA

Jeżówka (echinacea) jest rośliną pochodzącą z obszarów Ameryki Północnej, gdzie była znana Indianom od wieków. Jest to roślina uprawna, wyrasta do wysokości 70-150 cm, wzniesiona, ulistniona skrętolegle, wielkość liści 20-30 cm, całobrzegie lub grubopiłkowane, po obu stronach szorstkie. Koszyczki kwiatowe duże, średnicy 5-8 cm , purpurowe.
Wiedzę o jeżówce przejęli osadnicy z Europy, którzy ze względu na brak innych leków skazani byli często na stosowanie indiańskich sposobów radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. To oni właśnie przywieźli jeżówkę na początku XX wieku do Europy.

Jeżówka kwiat dermesa
Jeżówka kwiat Dermesa

Są trzy gatunki jeżówki: purpurowa, wąskolistna i biała. Najpowszechniej wykorzystywana jest jeżówka purpurowa. Obecnie uważa się ją za najbardziej efektywny środek odtruwający układ krążenia, limfatyczny i oddechowy. W lecznictwie stosowane są: ziele i korzeń jeżówki purpurowej. Ziele zbiera się w czasie kwitnienia (lipiec – sierpień), a korzeń najwcześniej po dwóch latach uprawy (jesienią).  Korzeń posiada zdecydowanie mocniejsze działanie niż ziele.

 

Właściwości Echinacea Purpurea:

  • jeżówka bardzo szybko likwiduje przeziębienie (wywar z korzenia działa nieporównywalnie skuteczniej i szybciej niż echinacea w tabletkach lub syropie (które zazwyczaj są wyrabiane ze słabiej działającej części rośliny tj. ziela). Zazwyczaj wystarcza już 3 filiżanki, aby poczuć ogromną ulgę, a w większości przypadków, jeżeli wypije się je gdy tylko przeziębienie zaczyna „łapać”- mija całkowicie, lub w znacznym stopniu się cofa.
  •  wzmacnia naturalną odporność organizmu.
  • pobudza układ immunologiczny, przyspieszając powrót do zdrowia.

  • działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antywirusowo

  • wewnętrznie w chorobach skóry, infekcjach grzybiczych, czyrakach, pryszczach, wolno gojących się ranach, infekcjach górnych dróg oddechowych, a także pomocna w leczeniu infekcji w obrębie wszystkich układów w organizmie.

  • Zewnętrznie w trądziku, opryszczce, łuszczycy i zainfekowanych urazach.

  • bardzo pomocna w przypadku pierwszych symptomów „grypy żołądkowej”

    Jeżówka kwiaty echinacea purpurea
    Jeżówka kwiat (łac. echinacea purpurea) – uprawa własna

     

 Sposób użycia jeżówki:

Pijąc wywar z korzenia jeżówki podczas przeziębienia odczuwa się pieczenie w jamie ustnej („pieprzne”). Gdy przeziębienie mija – pijąc ten sam wywar nie odczuwa się, bądź prawie nie odczuwa  tego „pieprznego” smaku.

Jedną płaską łyżeczkę suszonego korzenia na jedną szklankę wody (200ml) gotować około 5 minut. Po przecedzeniu będzie to mniej więcej filiżanka wywaru. Przy przeziębieniu pić 3 x po jednej bardzo ciepłej filiżance.
Najlepsze efekty uzyskuje się rozpoczynając picie gdy tylko przeziębienie się zaczyna. Bardzo często wystarczą już 3 filiżanki, aby przeziębienie ustąpiło lub zdecydowanie się zmniejszyło. W pozostałych przypadkach pić  od 1 do 3 filiżanek dziennie. Czas ciągłego stosowania nie powinien przekraczać 2 tygodni- potem musi nastąpić przerwa min. 3 tygodniowa. Jeżeli przeziębienia często  się powtarzają proponujemy zrobić badanie na poziom potasu, sodu i żelaza. Ich poziom w pobliżu minimum normy jest wystarczającą przyczyną by bardzo często „łapać” przeziębienia.

Przeciwwskazania:

Nie stosować jeżówki u ludzi z przeszczepami ze względu na bardzo silne wzmacnianie układu odpornościowego (ryzyko odrzucenia przeszczepu) oraz przy cukrzycy, gruźlicy, białaczce, stwardnieniu rozsianym, AIDS a także w czasie ciąży.